Podravka osjeća posljedice krize, neto dobit pala 15,6%

Bez autora
May 03 2022

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 88,8 milijuna kuna neto dobiti nakon manjinskih interesa, što je 15,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u petak iz Podravke, navevši pritom da je pad dobiti izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje.

"Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) bila je niža za 7,7 posto, a neto dobit za 15,6 posto u odnosu na 2021., što je izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje, u najvećoj mjeri zbog prekida isporuka i negativnih tečajnih razlika", ističe se u priopćenju Podravke.

Također se navodi da je Nadzorni odbor Podravke na današnjoj sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja Grupe za prvo tromjesečje izrazivši zadovoljstvo "nastavkom rasta prihoda od prodaje i načinom na koji kompanija upravlja rizicima koje je stvorila ukrajinska kriza i snažan rast cijena energenata i sirovina".

Grupa Podravka u prva tri mjeseca ove godine ostvarila prihode u iznosu od 1,18 milijardi kuna, što je rast od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Snažniji rast prihoda, kako se navodi, ostvario je segment Prehrane i to za 10,8 posto, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od 0,6 posto.

Iz Podravke napominju i kako je na tržištima Ukrajine i Rusije Grupa Podravka je u 2021. ostvarila manje od 6,5 posto ukupnih prihoda.

Iako rat u Ukrajini i sankcije Rusiji imaju bitno veći utjecaj na prihode i dobit u segmentu Farmaceutike, određeni negativni učinci, kako ističu,opažaju se i u segmentu Prehrane.

Visok rast cijena energenata, sirovina i materijala koji je izazvala pandemija dodatno je osnažen ukrajinskom krizom, zbog čega su stvoreni dodatni pritisci na rast troškova proizvodnje u segmentu Prehrane.

Tako su, primjerice, u odnosu na kraj prvog kvartala 2021. burzovne cijene plina veće pet puta, pšenice za 67 posto, ulja za 65 posto, limene ambalaže za 56 posto, a mlijeka u prahu za 60 posto, navode iz Podravke.

Ukupan negativan utjecaj rasta ulaznih cijena sirovina i materijala na poslovanje Grupe u prvom kvartalu, kako su istaknuli, procijenjen je na 41,8 milijuna kuna.

Kompanija stoga nastavlja s daljnjom optimizacijom troškova i povećanjem učinkovitosti poslovanja kako bi, što je više moguće, unutarnjim rezervama amortizirala povećanje troškova. Tome će, kako objašnjavaju, pridonijeti i nova organizacija segmenta Prehrane, uvedena početkom travnja, a kojoj je jedan od ključnih ciljeva upravo poboljšanje i unapređenje efikasnosti Grupe Podravka te omogućavanje još brže reakcije i prilagodbe na tržišne promjene.

Iz Podravke ističu i kako usprkos novim izazovima koje je donijela ukrajinska kriza, nastavljaju s realizacijom svih svojih strateških planova koji uključuju značajne investicije i poboljšanje uvjeta rada.

Uz nastavak provedbe brojnih investicija u tehnološku obnovu i modernizaciju, Podravka je u ožujku ove godine započela još jednu veliku investiciju u Koprivnici - proširenje i modernizacija Tvornice juha i Vegete, što će omogućiti sigurnost i stabilnost u raspolaganju strateškom sirovinom, industrijskom tjesteninom za juhu i stvoriti nove tržišne prilike u tom segmentu.

Tehnologija i postrojenja već su naručeni, a početak građevinskih radova planira se najesen, navode iz Podravke.

Napominju i kako dvije velike investicije u obnovu poslovne zgrade i izgradnju LDC-a napreduju prema planu, a investicije u klimatizaciju tvornica u cijelosti će se dovršiti do kraja svibnja.

Iz Podravke u priopćenju podsjećaju da su u prvom kvartalu, po drugi puta u manje od godinu dana, povećana primanja za 3.200 radnika Podravke d.d. i Mirne d.d. Plaće su s 1. ožujka ove godine u prosjeku porasle za 11 posto te će na taj način Podravka u ovoj godini u povećanje primanja uložiti oko 35 milijuna kuna na godišnjoj razini.

NO Podravke d.d. donio je prijedlog odluka za Glavnu skupštinu, uključujući i prijedlog odluke o isplati dividende od 13 kuna. Glavna skupština će se održati 14. lipnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik